Danskuddannelse tilbydes til voksne udlændinge, som for nylig er kommet til Danmark. Formålet er at give voksne udlændinge forudsætningerne for at klare sig i job, i uddannelse og som borgere i Danmark.
Udover at undervise i det danske sprog indeholder danskuddannelse også viden om kultur og samfundsforhold i Danmark. De giver kursisten en grundlæggende introduktion til det danske arbejdsmarked, uddannelsestilbud og demokrati.
Der er tre selvstændige danskuddannelser, som er tilrettelagt forskelligt, så undervisningen svarer til kursisternes mål og forudsætninger:
Danskuddannelse 1 er for kursister, som ikke kan læse og skrive deres modersmål eller behersker et europæisk skriftsystem. Målet er grundlæggende færdigheder i mundtligt og skriftligt dansk, så man kan klare sig på arbejdsmarkedet og i samfundet. Danskuddannelse 1 afsluttes med Prøve i Dansk 1.
Danskuddannelse 2 er for kursister, som har en kort skole- og uddannelsesbaggrund fra hjemlandet. Målet er at forstå, tale og læse dansk, så man kan klare sig på arbejdsmarkedet, i arbejdsmarkedsuddannelse og i samfundet. Danskuddannelse 2 afsluttes med Prøve i Dansk 2.
Danskuddannelse 3 er for kursister, som har en mellemlang eller lang skole- og uddannelsesbaggrund. Det kan være erhvervsuddannelser, en gymnasieuddannelse eller en videregående uddannelse. Målet er at kunne varetage kvalificeret arbejde eller videreuddannelse samt aktiv deltagelse i samfundet. Danskuddannelse 3 afsluttes med Prøve i Dansk 3. Alternativt kan den afsluttes med det højeste niveau, Studieprøven, som kræves for at studere på et dansk universitet.