Arbejdspligt

Borgere, der er omfattet af arbejdspligten, skal som udgangspunkt deltage i en beskæftigelsesrettet indsats i 37 timer om ugen.

SIRI og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) samarbejder om information og vejledning om implementering af aftalen om arbejdspligt.

Borgere, der er omfattet af arbejdspligten, fordi de ikke opfylder opholdskrav og beskæftigelseskrav, skal som udgangspunkt kontinuerligt deltage i en beskæftigelsesrettet indsats i 37 timer om ugen. Det kan fx omfatte virksomhedspraktik, løntilskudsjob, nytteindsats samt vejledning og opkvalificering i begrænset omfang. For udlændinge omfattet af Integrationsloven vil arbejdspligten også omfatte danskuddannelse. Personer omfattet af Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats vil endvidere kunne modtage tilbud om danskundervisning.

Særlig tilrettelagt nytteindsats er et nyt tilbud til borgere omfattet af arbejdspligten. Tilbuddet er et kommunalt organiseret tilbud, der i lighed med nytteindsats skal sikre, at borgere omfattet af arbejdspligten arbejder for deres ydelse ved at udføre en samfundsnyttig indsats. Tilbuddet kan også gives med det formål, at borgeren får mulighed for at tilegne sig kendskab til kulturen og normerne på det danske arbejdsmarked.

Tilrettelæggelsen af arbejdspligten skal ske ud fra en individuel og konkret vurdering af den enkelte borger. Hvis borgeren har ordinære løntimer, nedsættes antallet af timer, som borgeren skal være i arbejdspligt. Arbejdspligten skal desuden tilrettelægges under hensyn til personens helbredsmæssige situation, og antallet af timer kan nedsættes efter en konkret vurdering af personens helbredsmæssige situation i forhold til den indsats, som personen skal deltage i.

For de borgere, som omfattes af arbejdspligten den 1. januar 2025 (SHO-ydelsesmodtagere), skal kommunen have implementeret arbejdspligten senest den 1. juli 2025. For de borgere, som omfattes den 1. juli 2025, skal arbejdspligten være implementeret senest den 1. januar 2026.

I 2025 vil SIRI sammen med STAR tilbyde kommunerne implementeringsunderstøttende aktiviteter og foretage inspirationsbesøg hos en række kommuner for at sikre, at kommunerne får relevant information og vejledning om arbejdspligtens tilrettelæggelse.

Denne side vil løbende blive opdateret med FAQ'er og relevant viden og inspiration indhentet fra kommunebesøg.