Flere søger hjælp: 631 henvendelser til sikkerhedskonsulenterne i 2023

08-02-2024
Æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol Tal og statistik

Sidste år fik 631 fagfolk og borgere hjælp og rådgivning om en æresrelateret konflikt ved at kontakte sikkerhedskonsulenterne.

Bliver min elev isoleret derhjemme af sin familie, fordi hun er for dansk?

Min familie siger, at vi skal på ferie. Men kommer jeg med hjem til min skole igen, og skal jeg straffes for min opførsel?

Der er hjælp at hente i de svære sager om æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol. Det har flere fagfolk og borgere fået øjnene op for. De ringer derfor til en af de 13 sikkerhedskonsulenter, der står klar med gratis rådgivning og vejledning.

I 2023 var der hele 631 henvendelser til sikkerhedskonsulenterne. Det er mere end en fordobling siden 2019, hvor de modtog 286 henvendelser.

Henvendelserne omhandler både børn og voksne og drejer sig om forskellige problemstillinger, der involverer æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol. 64 af henvendelserne drejede sig i 2023 om genopdragelsesrejser og ufrivillige udlandsophold, hvor borgeren befandt sig i udlandet.

Sikkerhedskonsulenterne er et nationalt team, der kan benyttes af alle landets kommuner, politi, borgere og aktører på feltet.

Sikkerhedskonsulenterne er særligt uddannet til at give specialiseret hjælp og rådgivning om risikovurdering og sikring af borgerens sikkerhed og tryghed. Desuden kan de hjælpe og rådgive om koordination med relevante myndigheder og andre aktører samt opfølgning.

Læs mere om sikkerhedskonsulenterne