Hvor finder vi budgetskemaet til anlægsinvesteringerne ifm. ansøgningen om etablering af krisecenterpladser?
SIRI giver ikke tilskud til anlægsinvesteringer og har derfor ikke et budgetskema for dette. Se afsnit 11 for Tilskudsberettigede udgifter i puljevejledningen.
Kan man søge puljemidler til en enkelt krisecenterplads, eller skal man søge alle fem?
Puljen skal søges med henblik på at etablere alle fem krisecenterpladser samlet.
Der kan være familier, der godt kan bryde den negative sociale kontrol uden at de kommer på krisecenter eller safehouse. Kan de så modtage efterværnsprogrammet?
Som udgangspunkt er efterværnsprogrammerne tiltænkt og målrettet personer, der har været på krisecenter eller safehouse.
Der står i slutningen af vejledningen, at prisen skal være inklusiv moms. Hvad betyder det?
Vi henviser til kap. 12 i puljevejledningen. Nærmere uddybet med følgende:
Tilskud ydes som hovedregel inklusive ikke-fradragsberettiget købsmoms på tilskudsmodtagers tilskudsdækkede udgifter, og eventuelle momsudgifter udredes af det udbetalte tilskudsbeløb. Tilskudsmodtager kan med fordel gøres opmærksom på, at tilskudsbeløbet dækker købsmoms.
For tilskudsmodtagere, der omfattes af en momskompensationsordning eller på anden vis vil få dækket eller afløftet momsen, ydes tilskud dog eksklusiv købs-moms på de tilskudsdækkede udgifter, som omfattes af pågældende refusionsmulighed.
Hvordan adskiller målgrupperne på efterværnsprogrammerne sig fra hinanden, dvs. målgruppen uden børn mellem 16-30 år og målgruppen med og uden børn i alderen 18+ år?
Målgrupperne er beskrevet i kap. 5 i begge puljers vejledning. Der kan være forskellige behov og ressourcer i målgruppen udsat for æresrelaterede konflikter. Målgruppen uden i alderen 16-30 år har ofte ikke etableret deres eget liv med ægtefælle og børn. Ofte vil de have gode sprogkundskaber og kendskab til det danske samfund. Målgruppen 18+ år kan have egen familie, være nyankomne til Danmark og dermed have mindre sprogkendskab og kendskab til det danske samfund. Der vil være overlap mellem de to grupper i deres behov.
Kan man søge puljepladserne i efterværnsprogrammerne kun til et køn?
Det er målgruppens behov, der er afgørende. Baseret fra hidtidige erfaringer fra praksis, fx RED, forventer SIRI, at en stor del af målgruppen vil være enlige kvinder med børn. I enkelte tilfælde kan der være tale om par med børn.
Skal man både søge den specialiserede rådgivning og krisecenterpladserne sammen, eller kan man søge det ene specifikt?
Det skal søges samlet. Det er en mulighed at samarbejde i form af fx underleverandør eller konsortium, så der er flere aktører om at løfte indsatsen.
Er det opstart 1. maj, eller er det bare kontraktindgåelse?
Kontrakten skal senest være indgået 1.5, hvor projektet senest skal starte. I kap. 4 i puljevejledningen er aktiviteter for opstartsfasen og øvrige faser beskrevet.
Hvis vi som krisecenter søger efterværnspuljen, søger vi så kun på vegne af os selv (dvs. at det er egne krisecenterbeboere, der modtager programmerne)?
I søger på vegne af jer selv. Efterværnsprogrammet vil også kunne tilbydes til personer, som har været på andre krisecentre. Der henvises i øvrigt til puljevej-ledningens kap 10, punkt 3 og 6.
I vejledningen til udbud om krisecenter er der en henvisning til, at man skal være opmærksom på efterværnspuljen. Hvornår forventer I, at man skal være i gang med efterværnsprojektet?
Det forventes, at efterværnsprogrammerne er i fuld drift i Q4 2025. I kap. 4 i puljevejledningen for begge projekter er angivet tidsplan.
Er det rigtigt forstået, hvis man har nogle pladser, som man er godkendt i sit krisecenter, kan de pladser så indgå i de midler man får, eller er det pladser, der skal ligge ud over de pladser, man har i forvejen?
Puljevejledningen sætter ikke krav til, hvorvidt det er eksisterende pladser. Jf. kap. 9, afsnit 8 skal ansøger redegøre for, hvordan midlerne fordeles på projektets aktiviteter, personale og evaluering samt redegøre for, hvordan ressourcerne anvendes for at sikre udvikling og implementering. I kap. 11 i puljevejledningen fremgår tilskudsberettigede aktiviteter.
Er det et krav, at der er lønmidler, som en del af efterværnspuljen, eller må man benytte sig af frivillige?
Det er ikke specificeret i puljevejledningen. Da det er en specialiseret indsats, bør der indgå personale med relevante kompetencer som modtager løn. Frivillige kan evt. spille en rolle. I kap. 11 i puljevejledningen fremgår tilskudsberettigede aktiviteter.
Hvad forventes af projektbeskrivelserne?
De formelle krav til ansøgning er beskrevet i puljevejledningen. Ansøgningsskemaet findes på puljernes hjemmeside. Der lægges vægt på, at ansøgningen beskriver det foreslåede projekt kort og klart.
Forventes det, at man ansøger om både puljen til krisecenterpladser og efterværnsydelse samtidig?
Det er ikke et krav, at ansøger skal søge begge puljer (både etablering af krisecenterpladser og efterværn). Hvis ansøger ønsker at søge om begge puljer, kan det være en fordel at ansøge om begge puljer samtidig.
Kan et nyoprettet I/S [interessentskab] komme i betragtning til puljemidlerne? Eller er der krav om selskabets art?
Puljen stiller ikke specifikke krav til selskabsformen, men ansøgere skal kunne dokumentere relevant erfaring og kapacitet til at drive indsatserne. Det anbefales at gennemgå puljernes retningslinjer for specifikke krav til ansøgere.
Vil det være muligt at deltage online i informationsmødet den 4. marts?
Ja, der vil være mulighed for online deltagelse. Nærmere information om adgang og format vil blive oplyst forud for mødet. Tilmeldelse sker via e-mail til projektansvarlige. Oplysninger herom findes i puljevejledningen.